بیماری آنژیوکراتوم یکی از شایع ترین اختلالات پوستی است که می تواند ظاهر و زیبایی پوست را به طور چشمگیری تحت تاثیر قرار دهد. این بیماری با ظهور لک های قرمز و تیره رنگ کوچکی که شبیه عروق خونی هستند، ایجاد می شود. آنژیوکراتوم عموما به صورت ناگهانی و بدون هیچ علائمی ایجاد شود و در نواحی مختلف بدن از جمله صورت، گردن و اندام ها ظاهر گردد.
علی رغم آنکه این بیماری خطرناک نیست، ولی می تواند باعث اضطراب و ناراحتی روانی زیادی در افراد مبتلا به آن شود به طوری که خیلی از افراد اعتماد ه نفس خود را از دست می دهند و به سمت افسردگی قدم بر می دارند. متأسفانه هنوز علت اصلی ایجاد این عارضه پوستی به طور کامل شناخته نشده است، اما عواملی مانند تغییرات هورمونی، آسیب های پوستی، ژنتیک و تماس مستقیم و زیاد با نور خورشید به عنوان علل احتمالی آن مطرح هستند.
شاید شما هم بارها کلمه ی آنژیوکراتوم را شنیده باشید اما اطلاعات دقیقی از آن ندارید؛ ما در این مقاله قصد داریم تا با معرفی جامع این بیماری پوستی شایع، روش های تشخیص و درمان آن را بررسی کنیم. پس اگر به این عارضه مبتلا هستید با ما در این مقاله همراه باشید.
آنژیوکراتوم چیست؟
آنژیوکترام نوعی بیماری پوستی میباشد که باعث بروز لکههای معمولا قرمز رنگ و ریز میشود. این لکهها در هر نقطه از بدن ظاهر میشوند و سطحی زیر و برجسته دارند. این ضایعات پوستی هنگامی به وجود میآیند که مویرگهای خونی نزدیک به سطح پوست متورم میشوند.
بسیاری از افراد این ضایعات را با زگیل تناسلی و تبخال اشتباه میگیرند. پزشک با ویزیت ضایعات میتواند به شما بگوید که چه نوع بیماری است. افرادی که به زگیل تناسلی مبتلا هستند باید سریعا درمان را شروع کنند. درمان زگیل تناسلی در اصفهان توسط پزشکان مجرب و ماهر انجام میشود.
آنژیوکترام معمولا به صورت خوشهای در قسمتهای زیر بدن مانند آلت تناسلی مردان، واژن، ولو و کیسه بیضه ایجاد میشود.
در این بیماری پوستی هیچگونه خارش و دردی حس نمیشود اما برخی افراد نسبت به آن احساس ناخوشایند دارند. برای درمان آن راه حلهای زیادی وجود دارد. روشهای درمان این بیماری همانند درمان زگیل تناسلی است. لیزر زگیل تناسلی در اصفهان علاوه بر درمان زگیل، در از بین رفتن آنژیوکترام نیز موثر است.
آنژیوکراتوم در زنان
این بیماری دارای انواع مختلفی میباشد که به صورت موارد زیر است:
انفرادی
آنژیوکراتوم انفرادی معمولا به صورت تکی بر روی پا و بازو ظاهر میشود و بدون خطر است.
فوردایس
این مدل از بیماری معمولا در خانمها در ناحیه واژن و درون آن ایجاد میشود که بی خطر هستند. اگر خارانده شوند امکان خونریزی وجود دارد.
دورنویس
نوع نادر از بیماری است که امکان دارد از بدو تولد ایجاد شود. دورنویس به صورت خوشهای بر روی پوست ظاهر میشود که به مرور تغییر شکل میدهد.
کورپوریس
این نوع از اختلال بسیار نادر است که بر اثر اختلال ژنتیکی ایجاد میشود. نوع کورپوریس معمولا در پایین تنه افراد مشاهده شده است.
درمان آنژیوکراتوم و درمان زگیل تناسلی زنان در اصفهان توسط دکتر علیرضا عابدی متخصص ارولوژی انجام میشود.
انواع آنژیوکراتوم
آنژیوکراتوم دارای انواع مختلفی است که هر کدام ویژگی های ظاهری خاص خود را دارند. شناخت نوع های مختلف این عارضه می تواند در تشخیص دقیق و درمان موثر این بیماری نقش مهمی ایفا کند.
یکی از شایع ترین انواع آنژیوکراتوم، نوع ضربه ای آن است که در اثر آسیب های فیزیکی همچون ضربه، بریدگی یا سوختگی پوست ایجاد می شود. در این نوع، لک های قرمز رنگ پراکنده ای دیده می شود که محل آسیب را مشخص می کنند. نوع دیگری به نام آنژیوکراتوم عروقی وجود دارد که در آن رگ های خونی کوچک و مویرگ ها به صورت نقاط قرمز ریز و ظریفی در پوست نمایان می شوند. این نوع معمولاً در افراد مسن تر دیده می شود. آنژیوکراتوم صورت هم نوع دیگری است که بیشتر در گونه ها، پیشانی و بینی ایجاد می شود و علت اصلی آن معمولاً قرار گرفتن مکرر در معرض نور خورشید است.
آنژیوکراتوم تکی، آنژیوکراتوم فوردایس و آنژیوکراتوم میبلی و آنژیوکراتوم کورپوریس دیفیوزوم از انواع دیگر این عارضه هستند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم:
آنژیوکراتوم تکی
این نوع عارضه همانطور که از اسمش مشخص است به تنهایی ایجاد می شود و می تواند در هر قسمت از پوست ظاهر شود که در برخی موارد امکان دارد آن را با یک زگیل یا جوش اشتباه بگیرید.
آنژیوکراتوم های فوردایس
این عارضه ها نوعی ضایعه پوستی هستند که معمولاً به صورت خوشه ای بزرگ و دسته جمعی بر روی کیسه بیضه یا فرج ظاهر می شوند. این نوع ضایعات می توانند در دوران بارداری در فرج زنان نیز دیده شوند. این نوع عارضه ها عموما بی خطر هستند اما اگر خراش بردارند، مستعد خونریزی می شوند.
آنژیوکراتوم میبلی
این عارضه ناشی از گشاد شدن رگ های خونی نزدیک به لایه بالایی پوست یا اپیدرم است. این نوع عذضه هم خوشبختانه بی ضرر هستند اما متاسفانه با گذشت زمان در فرآیندی به نام هیپرکراتوز ضخیم و سفت می شوند. آنژیوکراتوم های میبلی خطرناک نیستند ولی ممکن است با گذر زمان ظاهر آنها تغییر کند.
آنژیوکراتوم کورپوریس دیفیوزوم
علائم پوستی این عارضه معمولاً نشانه ای از بیماری فابری (یک اختلال ژنتیکی که باعث اختلال در عملکرد آنزیم های لیزوزومی می شود) است. این عارضه ممکن است همراه با سایر اختلالات درون یاخته ای باشد که بر عملکرد سلول ها تأثیر می گذارد. این شرایط نادر هستند و علائم چشمگیر دیگری مانند سوزش دست و پا یا مشکلات بینایی دارند. این آنژیوکراتوم ها معمولاً در نواحی پایین تنه دیده می شوند و می توانند از پایین تنه تا بالای ران ظاهر شوند.
چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به آنژیوکراتوم هستند؟
آنژیوکراتوم می تواند هر کسی را در هر سنی درگیر کند، اما برخی افراد بیشتر در معرض خطر ابتلا به این بیماری پوستی قرار دارند.
زنان معمولاً دو برابر مردان به آنژیوکراتوم مبتلا می شوند که دلیل این امر هنوز به طور کامل مشخص نیست، اما به نظر می رسد تغییرات هورمونی در زنان باعث این اتفاق شود. سن نیز یک عامل خطرساز دیگر است، افرادی که در دهه 30 تا 50 سالگی قرار دارند، بیشتر در معرض ابتلا هستند گرچه ممکن است در هر سنی شروع شود. علاوه بر این، افرادی که پوستی حساس و آسیب پذیر دارند، با احتمال بیشتری دچار آنژیوکراتوم می شوند. پوست های روشن و مستعد آفتاب سوختگی نیز در معرض خطر بالاتری هستند.
پس خلاصه اینکه زنان، افراد میانسال و کسانی که پوستی حساس دارند، باید بیشتر مراقب ابتلا به این بیماری پوستی باشند. البته پیشگیری و مراقبت مناسب از پوست می تواند خطر ابتلا را کاهش دهد.
علت ایجاد عارضه آنژیوکراتوم
گشاد شدن رگ های خونی کوچک زیر پوست، علت اصلی بروز بیماری آنژیوکراتوم است. برای مثال، نوع تکی این بیماری ممکن است به دلیل آسیب دیدگی پوست باشد. همچنین، علائم برخی بیماری های ژنتیکی خانوادگی نیز می تواند به دلیل بروز این بیماری باشد. در این موارد، فشارخون بالا، مشکلاتی مثل برآمدگی شکم، بواسیر یا واریس می توانند از دلایل ابتلا به آنژیوکراتوم باشند.
به طور کلی، همیشه مشخص نیست که علت اصلی این عارضه چیست چیست. ولی علل احتمالی آن عبارتند از:
- فشار خون بالا در بدن یا در وریدهای نزدیک پوست
- داشتن شرایطی که بر رگ های خونی موضعی تأثیر می گذارد، مانند فتق، بواسیر یا هموروئید و واریکوسل (بیماری که بر اثر آن سیاهرگ های کیسه بیضه بزرگ می شوند).
علائم و نشانه ها در مردان و زنان
علائم و نشانه های آنژیوکراتوم در مردان و زنان می تواند متفاوت باشد.
در زنان، آنژیوکراتوم معمولاً به صورت لکه های قرمز ریز پراکنده بر روی صورت، گردن، سینه و دست ها ظاهر می شود. این لکه ها ممکن است بعد از یائسگی بر اثر تغییرات هورمونی ایجاد شوند. همچنین استفاده از قرص های ضدبارداری و داروهای هورمونی می تواند خطر ابتلا به آنژیوکراتوم را در زنان افزایش دهد. در مردان، آنژیوکراتوم بیشتر روی صورت از جمله گونه ها و پیشانی ظاهر می شود. عامل اصلی ابتلای مردان معمولاً قرار گرفتن طولانی مدت در معرض نور خورشید است. همچنین مصرف الکل و سیگار و آسیب های مکانیکی پوست می تواند خطر ابتلا را افزایش دهد.
در هر دو جنس، آنژیوکراتوم ممکن است با خارش، التهاب و حساسیت پوستی همراه باشد. در موارد شدیدتر، تورم و خون ریزی نیز رخ می دهد. تشخیص به موقع و درمان صحیح آن می تواند از بروز عوارض و آسیب های بیشتر جلوگیری کند.
به طور کلی، علائم آنژیوکراتوم در مردان و زنان می تواند شامل موارد زیر باشد:
- به شکل برجستگی های کوچک تا متوسط از 1 میلی متر تا 5 میلی متر که به شکل زگیل ظاهر می شوند.
- شکل برجسته و ملتهب دارند.
- روی سطح پوست احساس ضخیم یا سفت شدن کنید.
- آنژیوکراتوما معمولا به صورت تکی یا خوشه ای ایجاد می شود.
- رنگ های تیره دارند از جمله قرمز، بنفش یا سیاه.
در برخی موارد هم اگر بیماری زمینه ای دیگری داشته باشید و به این عارضه هم مبتلا شوید، ممکن است نشانه های متفاوت تری را تجربه کنید که شامل موارد زیر می شود:
- آکروپارستزیا: درد در دست و پا
- وزوز گوش، یا شنیدن صدای زنگ در گوش
- کدورت قرنیه، یا احساس تیرگی در دید
- هیپرهیدروزیس یا عدم توانایی در تعریق
- درد در معده و روده
- احساس میل به اجابت مزاج سریع بعد از غذا
تفاوت آنژیوکراتوم تناسلی با زگیل تناسلی چیست؟
آنژیوکراتوم و زگیل تناسلی هر دو اختلالات پوستی هستند که می توانند ناحیه تناسلی را درگیر کنند، اما تفاوت های مهمی بین آنها وجود دارد.
آنژیوکراتوم تناسلی به صورت لکه های قرمز رنگ پراکنده بر روی پوست و غشاهای مخاطی ناحیه تناسلی ظاهر می شود. این لکه ها معمولاً کوچک، ظریف و به رنگ قرمز روشن هستند و علت اصلی آن مشخص نیست. اما زگیل تناسلی به شکل ضایعات پوستی زگیل مانند، کلفت تر و گاهی خاردار ظاهر می شود. رنگ آن ها نیز معمولاً تیره تر است و عامل ایجاد آن ویروس پاپیلوم انسانی است.علاوه بر ظاهر متفاوت، آنژیوکراتوم تناسلی معمولاً با خارش و سوزش همراه است در حالی که زگیل تناسلی در بیشتر مواقع بدون علائم خاصی است.
به طور کلی می توان گفت که این دو عارضه هیچ ارتباطی با یکدیگر ندارند. با مراجعه به پزشک و انجام آزمایش های لازم می توانید تشخیص دقیقی بین این دو اختلال داد و درمان مناسبی را آغاز کنید.
پیشگیری و کنترل بیماری آنژیوکراتوم
پیشگیری و کنترل آنژیوکراتوم نقش مهمی در جلوگیری از بروز و پیشرفت این بیماری پوستی دارد. از آنجایی که مواجهه با نور خورشید یکی از عوامل خطر ابتلا به آنژیوکراتوم است، اولین قدم، محافظت از پوست در برابر نور خورشید است؛ استفاده از کرم های ضد آفتاب با SPF بالا و استفاده از سایبان و للباس هایی که نور خورشید را جذب نمی کند، بهترین راه برای پیشگیری از آسیب اشعه UV به پوست است.
برای پیشگیری از این عارضه، اجتناب از مصرف الکل و سیگار نیز توصیه می شود. مصرف مکمل های حاوی ویتامین C و E نیز می تواند به بهبود وضعیت پوست کمک کند. همچنین مراقبت از پوست با استفاده از محصولات مرطوب کننده و ضدالتهاب و جلوگیری از خشکی پوست نیز توصیه می شود.
به طور کلی با رعایت نکات بهداشتی، می توانید از بروز و پیشرفت آنژیوکراتوم جلوگیری کنید یا شیوع آن را به حداقل برسانید.
تاثیر آنژیوکراتوم بر کیفیت زندگی بیماران
آنژیوکراتوم با وجود این که خطرناک نیست، اما می تواند تأثیر منفی قابل توجهی بر کیفیت زندگی بیماران داشته باشد. ظهور ناگهانی ضایعات قرمز رنگ بر روی پوست، به ویژه در نواحی مثل صورت و دست ها، باعث ایجاد اضطراب و نگرانی در افراد مختلفی می شود. بسیاری از بیماران، ظاهر خود را زشت و نامطلوب می بینند و اعتماد به نفس آن ها کاهش پیدا می کند.
خارش، سوزش و درد ناشی از این عارضه نیز باعث اختلال در خواب و کیفیت پایین زندگی می شود. برخی بیماران حتی از شرکت در فعالیت های اجتماعی اجتناب می کنند. از طرفی هم درمان های موجود مثل لیزر برای برخی بیماران مقرون به صرفه نیست و هزینه های درمانی می تواند بار مالی اضافه ای را تحمیل کند.
روش های درمانی آنژوکراتوم
متاسفانه هیچ درمان قطعی برای این عارضه وجود ندارد اما با برخی از روش های درمانی میتوانید علائم و نشانه های آن را کنترل کنید و از بروز دوباره آن پیشگیری کنید. این روش های درمانی را در ادامه بررسی می کنیم:
درمان خانگی آنژیوکراتوم
برای درمان این بیماری ممکن است برخی روشهای خانگی وجود داشته باشد که تاثیر مثبت در روند بهبودی دارند.
روغن نارگیل: مدت بسیار طولانی است که از روغن نارگیل برای درمان انواع بیماریهای پوستی استفاده میشود. این روغن دارای خاصیت آنتی باکتری و ضدالتهابی است. برای بهبود این ضایعات باید روزی دو الی سه بار چند قطره را بر روی محل مورد نظر ماساژ دهید.
سیر: همانطور که همهی ما میدانیم سیر با خاصیت ضدمیکروب خود معروف است. این خاصیت باعث شده است برای بسیاری از بیماریها موثر واقع شود. سیر باعث کاهش التهاب و میکروبها شده و به مرور لکههای ریز، کمرنگ و در نهایت محو میشوند.
موارد ذکر شده علاوه بر آنژیوکراتوم، جزء درمان خانگی زگیل تناسلی نیز محسوب میشوند. با استفاده از آنها میتوانید پوست خود را از هرگونه ویروس و ضایعات محفوظ بدارید.
دارو برای آنژیوکراتوم
علاوه بر درمان خانگی، درمانهای دیگری برای ضایعات تیره رنگ وجود دارد. در ابتدا شما باید بدانید که آنژیوکترام چیست و راههای درمان آن چگونه است. سپس یکی از روشهای مناسب را با مشورت پزشک انتخاب کنید. داروهای بسیاری برای بهبود این بیماری وجود دارد. یکی از آنها نورونتین یا کاربامازپین است که در ازبین رفتن درد دست و پا نیز موثر است.
درمان آنژیوکراتوم با طب سنتی
اهمیت دانستن اینکه آنژیوکترام چیست بسیار بالا است. زیرا شما با شناخت بیماری به راحتی میتوانید برای درمان تصمیم بگیرید. با روی کار آمدن طب سنتی برخی از روشهای شیمیایی توسط پزشکان کنار گذاشته شدهاند. پزشکان معمولا بیماران را به انجام روشهای کم خطر و طبیعی ترغیب میکنند.
در طب سنتی با استفاده از سوزنهای بسیار ریز و ظریف، اعصاب محل مورد نظر را هدف قرار میدهند. سپس با افزایش جریان خون و بازگشت سایز مویرگها به حالت طبیعی خود، در مدت کوتاهی آن را بهبود میبخشد.
درمان آنژیوکراتوم و درمان زگیل در اصفهان توسط طب سنتی، از روشهای تاثیر گذار در این استان بوده است.
کلام آخر
به طور کلی می توان نتیجه گرفت که آنژیوکراتوم یک اختلال پوستی شایع است که علی رغم خطرناک نبودن، می تواند کیفیت زندگی افراد مبتلا را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. آشنایی با انواع، علل، علائم و روش های تشخیص و درمان این بیماری، برای مقابله با آن بسیار حائز اهمیت است. همچنین رعایت نکات پیشگیرانه و توجه به ابعاد روانی آنژیوکراتوم، می تواند در کنترل و کاهش عوارض ناشی از آن موثر باشد.
امیدواریم با آگاهی بیشتر نسبت به این اختلال پوستی، بتوانید گام های موثری جهت بهبود کیفیت زندگی تان و ارتقای سلامت جامعه بردارید.
سوالات متداول بیماری پوستی آنژیوکراتوم
آنژیوکراتوم چیست؟
آنژیوکراتوم یک بیماری پوستی خوش خیم است که با رگه های قرمز رنگ یا بنفش روی پوست مشخص می شود. این رگه ها معمولاً در نواحی مثل صورت، گردن و سینه ظاهر می شوند و علت آن هنوز کاملاً مشخص نیست.
علائم آنژیوکراتوم چیست؟
علائم اصلی آنژیوکراتوم عبارتند از:
- رگه های قرمز یا بنفش روی پوست
- خارش پوست
- حساسیت پوستی
- خشکی و ترک خوردگی پوست
آیا آنژیوکراتوم درمان دارد؟
بله، اگرچه آنژیوکراتوم درمان قطعی ندارد اما روش های درمانی متعددی برای کنترل علائم آن وجود دارد. از جمله:
- لیزر درمانی
- مصرف داروهای ضدالتهاب موضعی یا خوراکی
- استفاده از کرم های مرطوب کننده
- پوشاندن نواحی آسیب دیده